Egri Ügyek Blog

Beszöktünk a betonszarkofág belsejébe

Szilvásváradon is megépítik a felcsúti stadiont

2017. augusztus 25. - Egri Ügyek

dscf3519.jpg

Nem baj, ha tájidegen, de legalább bazi nagy és mocskosul drága. Megnéztük mi is a készülő szilvásváradi lovas monstrumot, és halált meg nem vető bátorsággal beszöktünk, hogy belülről is lássuk.

Szilvásváradon és a környéken már egy ideje beszélik, hogy nem túl szerencsés a Bükk egyik leglátogatottabb településére egy akkora betonmonstrumot felhúzni, amely már látható a népszerű kirándulóhely kellős közepén. Az országos sajtóban igazán akkor lett téma a még épülő lovas stadion, amikor az Index.hu lehozott néhány olvasói fotót a betonkolosszusról. Most mi is bejártuk a készülő beruházást, és természetkedvelőként a helyszínen látottaktól sem lettünk boldogabbak. De legalább bejutottunk a kordonokon belülre is. :-)

Az Állami Ménesgazdaság szilvásváradi fejlesztéseinek összköltsége nettó 6,2 milliárd forint – eredetileg 4,6 milliárddal számoltak –, ezt a pénzt és a megbízásokat a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. az Euro Campus Kft.-vel közösen kapta.

A most épülő lovas stadion mellett már átadták a fedett lovardát, amelyet korábban Bozsik József, a fogathajtók szövetségi kapitánya is bírált, majd erre Czerván György államtitkár alaposan kiosztotta, és hoppá, egészen véletlenül Bozsik már nem szövetségi kapitány, és más feladatokat is elvettek tőle. Pedig nagyjából a kifogások azok voltak, hogy a fedett lovardával (lenti képünkön) az ünnepélyes átadása utáni első versenyen komoly gondok voltak, egy időre be is kellett zárni a kivitelezési hibák miatt. Egyebek közt az elvileg felszakíthatatlan, speciális talaj darabokra szakadt fel a versenyen, és a fűtetlen csarnokban dideregtek az emberek; attól is lehetett tartani, hogy az értékes versenylovak megfáznak. De Bozsik bírálta a lovas stadiont is, elsősorban a helyválasztást, szerinte Kecskeméten jobb helyen lett volna, elsősorban a megközelíthetőség miatt.

dscf3497.jpg

A szilvásváradi beruházás – amely Horváth László fideszes országgyűlési képviselő büszkesége – láthatóan elnagyolt, a betondzsungel gyakorlatilag elveszi az évente százezreket vonzó Szalajka-völgy kapujának csodás hangulatát.

dscf3517.jpg

dscf3518.jpg

A három betonfallal körbevett monstrum roppant tájidegen, a mögötte húzódó Bükk vonulataival egyáltalán nem harmonizál. Ráadásul a komplexum mellett épülő gigaparkoló tovább rombolja a korábbi összképet, fákat kellett kivágni – bár ha minden igaz, ültetnek majd helyettük másikat, de láttunk már sokszor ilyet, nem lesz egyszerű menet, az biztos.

A lovas stadion most úgy néz ki, mint amikor Felcsúton húzták fel a Pancho Arénát, csak ez egy kicsit nagyobb lesz a maga 6 ezres lelátójával. A betonrengeteg ugyan körbe van kerítve, de találtunk egy kis kaput, így benéztünk, hogy vajon mostani állapotában hogyan fest belülről.

dscf3510.jpg

dscf3509.jpg

És félreértés ne essék, nem mondjuk, hogy nem kell fejleszteni a lovasturizmust és ezt a gyönyörű sportágat Szilvásváradon, de a megalomán stadionépítés egy jókora túlzás úgy, hogy gyakorlatilag a tervezésnél nem mindenben voltak tekintettel a település csodás környezetére.

Az embernek tényleg az az érzése, mint Felcsúton: a falu kapott egy gigaépületet, amely szinte alig harmonizál a környezettel. Igen, ott van, szép lesz és nagy, de mindenki tudja, hogy miért éppen ott van és miért akkora. Kár, hogy Szilvásváradon nem találtak egy emberibb léptékű, esztétikusabb megoldást annak az évi néhány lovas nagyrendezvénynek, amiért van ez az egész cécó.

dscf3501.jpg

dscf3522.jpg

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egriugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9212778484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2017.08.25. 18:13:07

aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.
Mi lenne a jobb, ha nem építettek volna semmit, vagy ha valami "ökostadiont" húztak volna fel háromszor ennyiből?

Itt jegyezném meg, hogy szegény Ringelhann alatt a baloldal százezerrel támadta a Makovecz- uszoda felépítést, nem kell ez ide, ebből két uszodát is fel lehetne építeni stb. stb. Aztán mégis megépült az uszoda, és Eger egyik csodálatos ékköve.

De ezt - úgy látszik - nem mindenkinek sikerül felfogni, még ma sem.

Mr. Waszabi 2017.08.25. 18:13:16

Semmi baj. Csak ne csodálkozzon Mészáros Lőrinc, ha abba fog belehalni, hogy még életében ráhordták az ott épített stadion elbontott törmelékét. Kurva nehéz lesz a cucc, szóval nem tud akkora palotát építeni, hogy vele együtt a földig ne rombolná azt. Pont annyit fog nyomni, amennyi betont a Szalajka völgybe szállít, egy grammal sem több.
Az egy dolog, hogy egy meglevő stadion helyére másikat épít beépített strómanként, de azért álljon már meg a pofátlanság menete. Királyrétre is van terv? Csak kérdezem, hogy tudjam, hová ne akarjak már kirándulni a helyreállításig. Az ilyen embereket már kiskorukban likvidálni kellett volna, nemzeti érdekből. Hová tette az anyja, apja a szemét anno, nem is értem.

jaap 2017.08.25. 18:41:08

@nick papagiorgo: Ne bezony. Talán menj el és nézd meg. Ha azt mondod, hogy illeszkedik a tájképbe és nem túl nagy akkor meg menj szemorvoshoz. "Csak" völgybejáratot meg a hegyet takarja el :( Eszement méretű, senki nem fogja vállalni az üzemeltetését mert kurvadrága lesz és soha nem lehet kihasználni a kapacitását.
A makovecz féle épületekről meg maradjunk annyiban, hogy szépek. De soha ne kelljen fenntartanod egyet sem főleg ha az vizes létesítmény...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2017.08.25. 18:57:08

Nagy állami beruházások kellenek, mert ott lehet sokat lopni. Ezért épül ennyi stadion is, s ezért kellett volna az Olimpia is.

pepin_nymburk 2017.08.25. 19:16:14

Mobil, szétszedhető nézőtér is létezik a világon. Ja, hogy ott nem lehet túlárazni, lopni? Egy előnye van ezeknek a stadionoknak: 40 múlva is lesz mit mutogatni az unokáknak bizonyítékként, mit lopott a bolsevik fideszmaffia uralkodása során

BiG74 Bodri 2017.08.25. 20:29:35

@pepin_nymburk:
Lopni mindenhol lehet, pláne a fidesznek!

nick papagiorgo 2017.08.25. 20:50:59

@jaap:
Erre azt tudom mondani, hogy Eszterházy Péter építhetett volna a Bazilika meg a Líceum helyett öt darab kockaforma iskolát ugyanabból a pénzből - és akkor lenne ma Egernek látképe?
Ki a fene vagy te, hogy ezt eldöntsed? Vagy akár én? :)

Ezt majd évszázadok múlva fogják eldönteni az utódaink, hogy jó volt-e vagy se.

De azt utálom, hogy "ezt ne építsük meg mert ronda" meg ne építsünk semmit se ezzel a meggondolással. Merjünk kicsik lenni, nem kell ide semmi, nem kell a szalajkavölgyet se fejleszteni, se semmit, mert "ronda". Ez a legegyszerűbb, persze. A politikusaink úgyis lopnak, nem is kell, hogy építsenek bármit is (legyen szép vagy ronda), inkább csak vigyék haza a pénzt zsebben, mint a régi szép időkben - hát ez a megoldás? :)

Budapest a kutyaszar városa 2017.08.25. 21:12:02

@jaap: Szép a Makovecz-féle épület ? Talán az 1. 2. még az volt, de rohadtul unalmas és fárasztó, ötlettelen már a huszonötödik bagolyarcú, szívcsakrás, sámánmarasztaló, fatörzses, szakrálisnak kikiáltott épület. A fenntartása valóban brutális összegeket emészt fel, nem irigylem azt a városi önkormányzatot amelyet egy ilyen épülettel "áldottak" meg...

Punxsutawney Mormota 2017.08.25. 22:26:05

@jaap: Ne akarj egy alulprogramozott csetrobotot bármiről is meggyőzni! Nem azért van itt, hogy bármiről is vitatkozzon. Ha nagyon erőlködsz, akkor előveszi a huszonnyolc másik nickjét és azokkal fogja bizonygatni, hogy mennyire fasza ez az épület, és legalább még kettő kellene belőle. :)

Attilajukkaja 2017.08.26. 10:03:48

Tavasszal jártam Szilvásváradon. A Szalajka-völgy és a pisztrángos éttermek felé vezető út olyan sártenger volt az építkezés miatt, hogy vissza kellett fordulnunk a szállásra, hogy nylon zacskókat húzzunk a cipőnkre. Az építkezés kb. úgy állt, mint a képeken. Nagyon ronda látvány! Főleg, hogy egyelőre még nem látszik, hogyan próbálják majd NEM tájidegenné tenni. A Makovecz iroda ebben tudna segíteni! De nem vagyok biztos, hogy a szakmaiság itt bármit is számítana. Lásd, ahogy Bozsikkal is (el)bántak.

Attilajukkaja 2017.08.26. 10:11:59

@nick papagiorgo:
" nem kell a szalajkavölgyet se fejleszteni, se semmit, mert "ronda". "
Ebben nagyon igazad van. Valóban nem kell, mert pont az a nagyszerű benne, hogy nincsen túlfejlesztve. És hogy így gyönyörű, ahogy van. Miért kell ezt most szétbarmolni csak azért, hogy a nemzet gázszerelőjének legyen még pár milliárdja, amit átpasszolhat a főnökének?

zevilaga 2017.08.27. 00:54:00

Nem szeretek alpári lenni, de szartam már ennél szebbet, és ez nem túlzás.
De hát Szent Orbán király kedvenc csicskájának kell a bevétel, és hát ez mégis sokkal fontosabb mint holmi racionalitás, közönségigény, épitészeti, vagy épp tájrendezési szempont.
Éljen a kormány, éljen a párt!
süti beállítások módosítása