Egri Ügyek Blog

Érik a botrány Egerben?

Törvénytelenség a városvezetésben, eljárás indul az alpolgármester ellen

2017. szeptember 15. - Egri Ügyek

 

Összeférhetetlenségi eljárás indul dr. Turcsányi Dániel alpolgármester ellen.

A mostani, meglehetősen furcsa történet még 2016 decemberében kezdődött, amikor távozott az alpolgármesteri székből ifjabb Herman István. Ezután az egri közgyűlés idén áprilisban dr. Turcsányi Dánielt választotta a megüresedett helyre, aki a szavazáskor az önkormányzat legnagyobb és egyben vagyonkezelő cégének, az EVAT Zrt.-nek volt a vezetője.

Még az áprilisi közgyűlésen felmerült, persze csak az ellenzék részéről, hogy az alpolgármesteri és a vezérigazgatói poszt összeférhetetlen, akkor az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy megoldják a helyzetet.

Ezután Turcsányi Dániel egyszercsak az EVAT Zrt. vezérigazgató-helyettese lett, bár erről a közgyűlés nem kormánypárti tagjait nem értesítették. Ekkor Komlósi Csaba LMP-s önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a megoldás sem szünteti meg a törvénytelen állapotot, mégpedig azért, mert az önkormányzati törvény erre vonatkozó rendelkezése külön kiemeli, hogy a képviselő-testület tagja (tehát ez vonatkozik az alpolgármesterre is) nem lehet:

 

(…) a helyi önkormányzat által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság, továbbá a helyi önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének - kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve a képviselő-testület -, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

 

Márpedig a vezérigazgató-helyettes az adott cég legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosult. De nem az egri Fidesz szerint.

Mivel Turcsányi alpolgármester vitatja a jogellenes állapotot, ezért Komlósi Csaba összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett a városvezetővel szemben – ezt az LMP-s képviselő jelentette be csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Ilyet egyébként bárki kezdeményezhet, aki szabálytalanságot lát és ezt alá is tudja támasztani. Komlósi az egri polgármesteri hivatalhoz benyújtott levelén túl a Heves Megyei Kormányhivataltól is kért állásfoglalást.

Persze az ügynek megvan a maga pikantériája, hiszen a fideszes alpolgármester ügyét kormányhivatali vezetőként az a dr. Pajtók Gábor fogja felügyelni, aki az egri Fidesz egyik alelnöke is, csakúgy mint Turcsányi – hívta fel a figyelmet Komlósi Csaba. Az egri politikus azt is megjegyezte: amennyiben az említett testületek nem találják összeférhetetlennek Turcsányi Dániel két pozícióját, akkor az is érdekes kérdés, mit csinál egy önkormányzati cég vezérigazgató-helyettese, lehetséges-e az, hogy a társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének nem tagja, nem személyes közreműködője, képviseletének ellátására nem jogosult.

Felettébb érdekes az a ma reggeli fejlemény, hogy a tegnap még vezérigazgató-helyettesként szereplő Turcsányit is feltüntető céges honlap ma reggel nem elérhető. De szerencsére mi megmentettük a korábbi oldalt így látható, hogy tényleg vezető pozíciót töltött be a cégben az alpolgármester!

evat02.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egriugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1912829922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háromperhármas 2017.09.15. 18:16:15

Érik egy másik botrány is, ugyanis 2017.09.20-án és 27-én délután az Egri Polgármesteri Hivatal előtt demonstrációt tartanak annak a cégnek a tagjai, akiknek majdnem két éve az önkormányzat nem fizeti ki az elvégzett munkájuk után járó cca. 35 M forintot. A Mátyás kir. úti kerékpárutat építették.

Budapest a kutyaszar városa 2017.09.27. 17:44:25

Ennek a kapzsi kormánynak semmi nem elég !
süti beállítások módosítása