Mosógépet könnyebb eladni, mint téged

2018. február 22. - Egri Ügyek

hajdu2.jpg 

Nyitrai Zsolt helyzete nem rózsás, kell a segítség. Na de ilyen?

Orbán Viktor miniszterelnök úgy rúgta be a kampánymotort Egerben, hogy a láthatóan ittas kukás adta a másikat. Ilyen szintű üzenethalmazt nem egyszerű értelmezni: a helyi fideszes jelölt totális lealázása keveredett a nép közé látogató eccerű népfiú imázzsal.

Nyitrai Zsolt szénája nem áll egyértelműen jól Egerben. Félig eltitkolt kimutatások szerint egyáltalán nem biztos a helyzete, vagyis a helyi ellenzéki erők akár meg is szorongathatják és akár el is vehetik tőle a győzelmet. Ezért mindenképpen Egerben kellett kezdeni a fideszes erősítő kampányt. Ráadásul – rossznyelvek szerint –  Orbán Viktor egyben hip-hop le is tudhatta a számára nem kimondottan kedvelt egri jelölttel való kampányeseményt.

Orbán aztán meg is adta a módját, hogy Nyitrai Zsolt magabiztosan húzza be az a bizonyos ikszet. Erre mondják azt a magyar köznyelvben, hogy minek annak ellenség, akinek ilyen barátai vannak. A miniszterelnök feltöltött egy videót a közösségi oldalára, amiben egri látogatásának köznépi pillanatait örökítette meg a jövő nemzedékei és a reménybeli szavazói részére. Olyan felütéssel kezd a miniszterelnök, amit Muhammad Ali (vigyázat, muszlim!) is megirigyelne, és amitől Nyitrai Zsolt úgy fagyott le mind az Office 2013 két óra mentés nélküli gépelés után.

Mosógépet könnyebb eladni, mint téged! – mosolyog ki a miniszterelnök a kamerákba és kezdődhet is a buli. Teljesen véletlenül felkeresett egri polgárok, családok (nem teljesen felkeresettek persze), véletlenszerűen otthon tartózkodó teljes háromgenerációs család, elnézéskérés a késésért valamint cukicia és értelmezhetetlen gyűjtőív is ott történik a képernyőn, előttünk. A videóra a koronát a részeg kukás teszi rá. Ha csak egy videót nézne meg ma, akkor ezt ajánljuk:

Nem világos, hogy ezzel a videóval lazaságot akart sugallni a miniszterelnök, vagy egy tőről metszett youtuber alázóvideót látunk, de az fix, hogy ez legalább -6 % Nyitrai Zsoltnak Egerben.

 

Egri mese a mérséklődő, néppárti Jobbikról

A cukiságkampány utcája Egerben ér a falhoz.

 

Azért még lesz miről elbeszélgetnie Vona Gábornak és a „mezei” tagságnak a szombati Jobbik nagyrendezvény után. Legalábbis a párt sasfészkének számító Heves megyei tagsággal mindenképpen.

Csak gyorsan átfutva a Jobbik pályaívét a kezdetektől napjainkig: bakancscsattogtatásos, magyargárdázós, cigány-, és zsidóellenes megnyilvánulások, nyílt rasszizmus képviseletétől eljutottunk ma már a cicás-vizslás Vona Gábor képekig, a néppártosodási kísérletig vagyis a párt identitásválságáig. A Fidesz jobbról előzi a Jobbikot, minden témáját lenyúlja, átformálja és tálalja perfekt módon, a Jobbiknak marad a visszafordulás.

Ez azonban feloldhatatlan ellentétbe torkollik amikor a párt vezetésének nyilatkozatait, kommunikációját és a tagság megnyilvánulásait nézzük. Heves megye azért is különösen fontos, mert a Jobbik nagy nevei közül rögtön hárman is itt indulnak az országgyűlési választáson. Vona Gábor elnök a gyöngyösi körzetben, Mirkóczky Ádám pártszóvivő az egriben, mígy a parlament alelnöki tisztségét betöltő Sneider Tamás a hatvani körzetben. Erős a csapat, azonban a botrányok a megyében is felszínre kerültek.

Már régóta cikkezett a kormánypárti sajtó az egri Jobbik belső problémáiról de arra azért az érintetteken kívül senki nem számított komolyabban, hogy kilépések, nyílt konfliktusvállalások is történnek. Egerben a párt helyi szervezetének meghatározó tagjai Bognár Ignác és Tóth István az Egri Közgyűlés tagjai, a Jobbik színeiben nyertek képviselői mendátumot. A néppártosodási, cukisági fordulatot nem tűrő csapat, akikhez a két képviselő is tartozott, nem tűrhették tovább a vezetők irányítását ezért kiléptek. Azért, hogy ne a cukiságot hanem az eredeti, ős-jobbikos „értékeket” képviselhessék Tóth otthagyta az egész pártot, Bognár viszont megtartotta párttagságát ám az egri szervezetből kilépett. A mandátumukat nem adták vissza.

Na, ezzel fel is szabadultak a képviselők, mert a legutóbbi közgyűlésen az egri városháza falai által is ritkán hallható, összeszedettségben kicsit hiányos ám annál veretesebb zsidózást engedett meg magának Bognár. Íme:

Részlet az ömlengésből:

Emlékeztetném ugyancsak önöket, hogy volt egy SZDSZ-es honatya, aki azt mondta:- Az én nagyapámat a Dunába lőtték. 
Mondták neki: - De neked a nagyapád él! - Igen, de Dunába lőhették volna! Ez most körül-belül olyan eset. Hogy van Soros-terv? Lehet. Lehet, hogy nincs. De ha lesz Soros-terv, akkor az valószínű gazember Soros-terv lesz, hiszen ismerjük ezeket a Paul Lendvaiakat, Imre Kertészeket, Kertész Ákosokat öööö Deutsch Tamásokat, és egyéb, a Magyarországot és a magyarságot mindig negatív konszenzusba öööö tárgyaló, és bennünket gyűlölködő magatartásukkal ööö kihívják a haragot maguk ellen. Hát én nem hiszem, hogy egy Soros-terv hogyha létezne, az a magyarság érdekeit szolgálná...

Ezt két dolog miatt tehette meg. Egyrészt már nem kellett tartania az egri szervezet retorziójától, mondhatjuk úgy is,hogy a szájkosarat maga vette le magáról. A másik dolog pedig a fidesz. Amíg az LMP-s képviselőt simán lehazaárulózták és aztán kínos magyarázkodásba kezdtek addig egy szóval nem utasították rendre a jobbikos felszólalást.

Szóval lesz miről beszélgetni a jobbikosoknak egymás között, legfeljebb majd tovább bomlanak. A Fidesz kettősmércéje meg már úgyis ismerős.

(a videók az egriszin.hu oldalon társaikkal együtt megtekinthetők)

Eger is felül a bohócvonatra

Nem szólt nekik senki, hogy már nem migránsok hanem menekültek?

bohoc.jpg

Valamiért a 2300 befogadott menekültről nem tesznek említést az előterjesztésben.

A legújabb kormányzati hisztinek megfelelve az Egri Közgyűlés elé olyan előterjesztés kerül csütörtökön, ami arról beszél, hogy 1300 menekültet máris befogadott tavaly a kormány. Várjunk csak, nem is! Hanem arról, hogy az Egert messziről elkerülő menekültek ne jöjjenek ide, mert Soros.

Értelmes ember nem hazudik. Ha tudja, hogy hazugságot kell elmondania, akkor vagy megtörik lélekben vagy már hozzászokott vagy nem értelmes. Nos ez látszik az egri fideszes képviselőkön és a polgármesteren is. Január 25-én ugyanis a Fidesz frakció úgy tűnik, hogy egész Egert ráülteti a bohócvonatra és csilingelve körbevezeti, mint egy hülyét. 

Íme az előterjesztés terve (ma még így néz ki):

Tovább

Ön egri és olyan szegény, hogy alig van mit ennie? Nyugi, kap majd muskátlit a Fidesztől

 

És persze almát és burgonyát is, bár nem világos, hogy pontosan ki osztana, mennyit és kinek. Az önkormányzat vagy csak a Fidesz frakció, és minden egrinek vagy csak annak, aki tényleg rászoruló lenne? 

A november 30-i egri közgyűlés egyik napirendi pontja volt a fideszes Lombeczki Gábor előterjesztése, amely arról szólt, hogy a következő időszakban almát, burgonyát és virágpalántát adna az egri önkormányzat a rászorulóknak. Igen, virágpalántát is.

Noha az előterjesztés a magyarországi gazdasági helyzettel és egyre kevesebb rászorulóval hozsannázik, mégis rászorultsági alapon adna adományt, mert ezek szerint még mindig vannak szegények. Az előterjesztés logikája szerint ugyanis húszezer egri háztartásból legalább kétezerhez kell eljuttatni az adományokat.

„Javasolom, hogy ezeknek a juttatásoknak a kiegészítésére indítson az önkormányzat tervszerű jótékonysági akciókat, amelyek keretében szezonális termékeket juttat a lakosság részére. Ilyenek lehetnek az őszi-téli alma-, burgonya- akciók, tavasszal virágpalánta osztás, és az ünnepekhez köthető termék-akciók.” (előterjesztés)

Az előterjesztés persze külön kiemeli, hogy a Fidesz frakciója az ötletgazda és az előterjesztő Lombeczki Gábor záró expozéjában rá is erősített arra, hogy pár hete a Fidesz és Nyitrai Zsolt „sikeres” almaosztást tartott kígyózó soroknak Egerben. Az már nem szerepel benne, csak mi jegyezük meg, hogy az osztogatásnak biztosan nincs köze a választásokhoz, aki erre mer gondolni, annak csak ezt tudjuk üzenni: Soros!

Az előterjesztés persze alapvető kérdéseket vet fel, amit az ülésen ellenzéki képviselők meg is fogalmaztak. Ki minősül rászorulónak, és ki ellenőrzi a rászorultságot? Ki fogja kiosztani az adományokat? Miért éppen választás előtt jut eszébe a Fidesz-frakciónak a felvetés? (Pfujjj, Soros!) Ha közpénzből adományoz a város, akkor miért csak a Fidesz adakozhat belőle?

A fideszes képviselők válaszai szerint nem fognak olyanok odamenni az étel-, és palántaosztáshoz olyanok, akik nem rászorulók, illetve ízléstelen, hogy az ellenzékiek politikai kérdéssé züllesztették az ételosztás kérdését. (Soroooooossss!) Arra az ellenzéki felvetésre, hogy akkor az összes képviselő állhasson be ételt osztani, nem kapott senki választ, mint ahogy azt sem tudni, hogy a rászorulók mennyivel lesznek előrébb a virágpalántákkal.

A Fidesz már zombihordákkal riogat

"Jön a Holtak serege és el fog sodorni minden élőt. A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni ellenük."

Ezt mondta Szájer József Európa Parlamenti (!) képviselő Egerben. Ezzel az egy Trónok harca sorozatból (amiben az élőhalottak serege készül elfoglalni Westerost) kölcsönvett mondattal sikerült Szájernek és a Fidesznek egy új szintet elérnie. Nincs mit kertelni ezen, a kijelentés bőven a dehumanizálás tárgykörébe esik és mint ilyen velejéig aljas.

Nem csodálkozunk azon, hogy a Fidesz megpróbál még pár bőrt lehúzni a bevándorlásról, meg Sorosról. Jól felfogott érdekük, hogy erről beszéljen az országban mindenki. Azonban Szájer kijelentése már teljesen más minőség a magát minden tekintetben az európai értékek védelmezőjeként beállító Fidesz kommunikációjában. Az emberek egy-egy csoportjának megbélyegzése, dehumanizálása egy olyan útra vezet, aminek a vége egy hatalmas tragédia. Teljesen mindegy, hogy fasisztoid, kommunista vagy náci jellegű, eredetű a megbélyegzés a vége mindig önálló emberi sorsok végét jelentik.

A Fidesz eddig patikamérlegen adagolt gyűlölet-pirulái most elég messze gurultak az előadó pulpitusáról. Lehet azzal jönni, hogy ez riogatás, meg semmi valóságalapja nincs, meg ilyesmik, de sajnos ez kőkemény XX. századi beszéd, a totalitárius, félelem alapú államok irányításának alapja. Szégyelje magát minden egri fideszes és kereszténydemokrata képviselő és vezető, hogy ezzel a beszéddel azonosulni képesek.

De legalább ez az álca is lehullott a Fideszről.

A szexuális zaklatás nem magánügy!

sexh.jpg

Nemcsak a nagy ügyek hanem a kicsik számítanak igazán. Amik a mindennapokat mérgezik.

A napokban kirobbant botrány, az amerikai filmpoducer-mágus Harvey Weinstein példája nemcsak Hollywoodban és az Egyesült Államokban de itthon is felkavarta alaposan az állóvizet. Sárosdi Lilla is megszólalt majd követték őt is hazai hírességek ugyan úgy, mint Amerikában a New York Times cikke után tették az ottani hírességek. Ne tegyünk úgy álszemérmesen, mintha nem lennének a szexuális jellegű visszaélések, zaklatások mindennapjaink része!

Nem akarok itt jogászkodni, a zaklatás is bűntető törvénykönyvi tényállás, a szexuális erőszak pedig gyűjteménye a változatos, szexuális jellegű bűncselekményeknek. Nem tudom pontosan, hogy Harvey Weinstein mit követett el, a vádlói majd bebizonyítják, a hazai színházélet szereplői is elszenvedtek sok visszaélést, és nekik is bíróságra kell menniük igazukért. Az is biztos, hogy nem csak ezek a „nagy”, celebritásokat, hírességeket érintő esetek mérgezik meg kapcsolatainkat, hanem a számarányukban sokkal nagyobb „apróságok”: a munkahelyen a vezető-beosztotti viszonyt kihasználó vezető, a nőkre terhelt megfelelési kényszer és az arra adott férfiválasz egy boltban, az utakon vezetés közben, a sorban állásközben nem is kell sorolni, mindenki tudna mondani példát. Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy csakis a férfiak a bűnösök, létezik fordítva is, de arányait tekintve jóval nagyobb a férfiúi visszaélések száma.

És az is nonszensz, hogy nem az áldozatot védi a jog, hanem az ún. jó hírt. Például az elkövetőt. Ha mondjuk a főnök megfogdossa a beosztott titkárnő fenekét minden reggel, ő ezt hogy tudja kivédeni? Természetes lenne, hogy tűrnie kell? Vagy esetleg neki kellene kezdeményezőnek lennie? És akkor még a zsarolásról nem is beszéltünk! Ki merne szólni, ha attól félne, hogy elveszíti munkáját vagy jól megfenyegetik perrel?  Elveszítené az ő jó hírnevét? Ne feledjük, a szóbeszéd gyorsabban terjed mint a fény, azt hamarabb a szájára veszi akivel kikezdtek mint azt aki kezdeményezte a visszaélést. Ha egyáltalán…

Óriási önuralomra van szüksége annak, akit ilyen inzultus ér. Óriási tartásra, mert vagy tűr vagy a bíróságon kell bizonyítania az igazát. Ami rettentő kínos, mert nőiességében, társadalmi helyzetében, anyaságában kell megalázkodnia.

Ezért nagy a jelentősége ennek a botránynak itthon is, mert rámutat arra, hogy igenis probléma ez, súlyos probléma.

Természetesen az érintettek maszatolnak, elkenik a felelősséget és mosolyognak hisz tudják: ma Magyarországon a jog őket védi. Ez ellen csak társadalmi összefogással lehet tenni úgy, hogyha a megszólalók mellé állunk mind.

Alább egy szavazást láthatnak, kérem töltsék ki. Teljesen anonim.

 

Tapsolni vitték az egri diákokat a stadionba

 

Duplatesi óra Egerben, az Úr 2017. évében.Felavatták a futópályát, de kivezényelték a diákokat tapsolni a Szentmarjay Stadionba.

Egy érintett anyuka írt nekünk illetve az olvasóknak egy beszámolót:

8-9. órában kivezényelve a gimisek, mert kell a biodíszlet! A Szentmarjay stadionban "kedvenc" politikusaink átadják a rekortán futópályát. Természetesen az előírt rövidnadrág-póló kombóban, ahogy az kötelező. A kényelmetlen, hideg műanyag székekre ültetve. Ami ráadásul Ha az ember gyereke feláll, vissza felcsapódik, elég hangosan. Az ünnepélyes, emelkedett hangulatban,amikor fel lettek szólítva, hogy " akkor most álljunk fel, és énekeljük el a Himnuszt!" Elég morbid volt az egymás utáni "csatt-csatt".

 

Szülőként, anyaként egyrészt kikérem magamnak, hogy a gyerekeket biodíszletként használja fel a város, a politikus! Ha már kötelező a testnevelés, akkor legalább tesi órájuk legyen. Másrészt nem hiszem, hogy bármilyen kegyes volt a napsütés, nagy élmény volt a gyerekeknek a székeken ülni. Tényleg ezt kell a kamaszoknak átélni? És tényleg kockás ing nélkül azzal kell "szabotálniuk", hogy némák maradnak? És nem éneklik a Himnuszt?

 

Az alábbi képen látható, hogy csak pont egy vágóképnek elegendő diák ült - irányban -  a stadionban.

 

Porondon Eger egyik legvállalhatatlanabb fideszes politikusa

Megvédik a sörivókat!

 

Örökös bérlet a hülyeség hullámvasútján.

Egerbe is beköszöntött a kampányidőszak, elindult a cicaharc, egyelőre a Jobbik és a Fidesz között. Nyáron volt néhány bemelegítő kör: a Jobbik nekiment az M25-ös nyomvonalának, amitől a helyi kormánypárti fontos emberek annyira megijedtek, hogy rögtön petíciót indítottak, hiszen meg kellett védeni az Egert az M3-as autópályával összekötő utat. Hogy mitől, amikor már a kormány rég döntött a finanszírozásról és a nyomvonal is véglegesnek tűnt, azt nem tudni, de kommunikációs hadjáratnak jó volt, csak nagyon átlátszó. És ugye itt van Nyitrai Zsolt is, aki ha kell, kukások mellé áll, vagy szórólapokat gyártat, ha átadnak a térségben 500 (!) méter utat, csak hogy népszerűsítse magát.

oli.jpg

Orosz Lászlóné - Fotó: Youtube/Eger TV

A napokban Eger egyik legnagyobb politikai tehetsége, a gigabotrányai ellenére is a Fidesz-KDNP fő oszlopa, Orosz Lászlóné mutatta be, hogy még mindig lehet rá számítani, ha központilag irányított fellépésre van szüksége a pártnak, de nincs, aki felvállalná az ügyet. Jött hát Orosz Lászlóné, tartott egy sajtótájékoztatót, amely – kis fáziskéséssel ugyan, de – kedden ott virított több országos hírportál főoldalán, pédául itt. Na, nem azért, mert akkora bombahírt közölt volna a politikus!

Tovább

Érik a botrány Egerben?

Törvénytelenség a városvezetésben, eljárás indul az alpolgármester ellen

 

Összeférhetetlenségi eljárás indul dr. Turcsányi Dániel alpolgármester ellen.

A mostani, meglehetősen furcsa történet még 2016 decemberében kezdődött, amikor távozott az alpolgármesteri székből ifjabb Herman István. Ezután az egri közgyűlés idén áprilisban dr. Turcsányi Dánielt választotta a megüresedett helyre, aki a szavazáskor az önkormányzat legnagyobb és egyben vagyonkezelő cégének, az EVAT Zrt.-nek volt a vezetője.

Még az áprilisi közgyűlésen felmerült, persze csak az ellenzék részéről, hogy az alpolgármesteri és a vezérigazgatói poszt összeférhetetlen, akkor az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy megoldják a helyzetet.

Ezután Turcsányi Dániel egyszercsak az EVAT Zrt. vezérigazgató-helyettese lett, bár erről a közgyűlés nem kormánypárti tagjait nem értesítették. Ekkor Komlósi Csaba LMP-s önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a megoldás sem szünteti meg a törvénytelen állapotot, mégpedig azért, mert az önkormányzati törvény erre vonatkozó rendelkezése külön kiemeli, hogy a képviselő-testület tagja (tehát ez vonatkozik az alpolgármesterre is) nem lehet:

 

(…) a helyi önkormányzat által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság, továbbá a helyi önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének - kivéve, ha a gazdasági társaság legfőbb szerve a képviselő-testület -, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

 

Márpedig a vezérigazgató-helyettes az adott cég legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosult. De nem az egri Fidesz szerint.

Mivel Turcsányi alpolgármester vitatja a jogellenes állapotot, ezért Komlósi Csaba összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett a városvezetővel szemben – ezt az LMP-s képviselő jelentette be csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Ilyet egyébként bárki kezdeményezhet, aki szabálytalanságot lát és ezt alá is tudja támasztani. Komlósi az egri polgármesteri hivatalhoz benyújtott levelén túl a Heves Megyei Kormányhivataltól is kért állásfoglalást.

Persze az ügynek megvan a maga pikantériája, hiszen a fideszes alpolgármester ügyét kormányhivatali vezetőként az a dr. Pajtók Gábor fogja felügyelni, aki az egri Fidesz egyik alelnöke is, csakúgy mint Turcsányi – hívta fel a figyelmet Komlósi Csaba. Az egri politikus azt is megjegyezte: amennyiben az említett testületek nem találják összeférhetetlennek Turcsányi Dániel két pozícióját, akkor az is érdekes kérdés, mit csinál egy önkormányzati cég vezérigazgató-helyettese, lehetséges-e az, hogy a társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének nem tagja, nem személyes közreműködője, képviseletének ellátására nem jogosult.

Felettébb érdekes az a ma reggeli fejlemény, hogy a tegnap még vezérigazgató-helyettesként szereplő Turcsányit is feltüntető céges honlap ma reggel nem elérhető. De szerencsére mi megmentettük a korábbi oldalt így látható, hogy tényleg vezető pozíciót töltött be a cégben az alpolgármester!

evat02.JPG

 

 

 

Az egri Fidesz előírta az ellenzéknek, hogy csak dicsérhet a közgyűlések elején

Ilyen az egri demokrácia: csak olyat szabad szólni, amit a Fidesz is jóváhagy.

 

Előző héten tovább pörgött a helyi NER az egri közgyűlésben, és hoztak egy olyan szabályt, miszerint a napirendek tárgyalása előtti felszólalásokban csak jó dolgokról lehet beszélni. Például dicsérni a várost, vagy valamely egri eredményt, esetleg Orbán Viktort vagy Nyitrai Zsoltot. Aki ennek az ellenkezőjét teszi, azt elgáncsolják azzal, hogy egy külön erre kijelölt képviselő már előre kijelenti, hogy az adott témában szerinte nem szólalhat fel a helyi politikus, és magára vessen, mert nem dicshimnuszt jött zengeni. Vagyis: ha a várost érintő, netán tényleg problémás esetben kíván valaki felszólalni, az így járt, írja ki a Facebookra, álljon ki a Dobó térre és kiabálja a világnak stb., de ott, ahol a város ügyei eldőlnek, ott bizony kussoljon. Ez a demokrácia a Fidesz és Habis László polgármester szerint. Csak jót, a jóktól és a jó időben.

Tovább